Dieta podle chutí
Každá dieta má své výhody a nevýhody. Co chutná vám, nemusí vyhovovat vaší kamarádce. Záleží nejen na tom, kolik chcete zhubnout, co vám z dovolených potravin chutná, ale je třeba pamatovat také na to, jak aktivní je váš metabolismus.
DIETA PODLE GLYKEMICKÉHO INDEXU
Potraviny s obsahem sacharidů zvedají hladinu cukru v krvi a dochází tak k vyplavení inzulinu do krve, který se snaží vzestup hladiny cukru v krvi (glykemii) upravovat. Glykemický index potravin udává procentuální rozdíl ve vzestupu glykemie v souvislosti s přijatou potravou, zvyšuje se především po konzumaci jednoduchých cukrů. Čím má potravina vyšší glykemický index, tím je méně vhodná ke konzumaci. K redukční dietě se nejvíce hodí potraviny s glykemickým indexem pod 50.
VÝHODY: Vysoký podíl čerstvé zeleniny a ovoce, který se postará o tolik prospěšný přísun vlákniny a také o nejpříhodnější zásobování organismu vitaminy a minerálními látkami a navíc účinně zasytí.
NEVÝHODY: Poměrně žádné, snad jen to, že zpočátku musíte neustále sledovat hodnoty glykemického indexu potravin pomocí tabulek, takže nějaký čas trvá, než si osvojíte konkrétní hodnoty potravin.
PRO KOHO JE DIETA VHODNÁ: Vlastně pro každého, kdo chce žít a jíst zdravě, potřebuje shodit nadbytečná kila a je ochoten hledat konkrétní jídla podle tabulky „glykemický index potravin“.
DĚLENÁ STRAVA
Vyznavači této diety ctí zásadu, že sacharidy a bílkoviny by neměly být tráveny současně. Proto v tomto případě nenajdete společně na talíři maso a brambory. Ne že by si je úplně odpírali, ale konzumují je vždy odděleně, a to ještě v určitém časovém odstupu, ideálně více než čtyři hodiny a nejlépe vždy v kombinaci se zeleninou.
VÝHODY: Svou pestrostí si dělená strava získala už nejednoho příznivce. Jakmile zvládnete dělení potravin na „kytičky a zvířátka“ a zároveň si pohlídáte množství snězeného jídla, máte vyhráno.
NEVÝHODY: Pro někoho může být velmi těžké vzdát se velmi zažitého spojení typu rýže/maso, chléb/vejce.
PRO KOHO JE DIETA VHODNÁ: Pro všechny, kterým nedělá problémy osvojit si zásady dělené stravy.
DIETA S NÍZKÝM OBSAHEM TUKU
U tohoto stylu stravování je dovoleno jíst téměř všechno, jen tuky jsou zapovězeny. Základem této diety, v zahraničí nazývané „Low-Fat“, jsou potraviny s minimálním obsahem tuku. Protože však organismus alespoň malé množství tuku potřebuje, vždyť některé vitaminy se rozpouštějí právě jen v tucích, doporučují se pouze jen nenasycené mastné kyseliny. Je nutné se vyhýbat živočišným i skrytým tukům. Vhodná je proto netučná drůbež pochopitelně bez kůže, občas lze zařadit i hovězí libové maso, doporučují se také netučné mléčné výrobky, především tvaroh a hlavně hodně ovoce a zeleniny.
VÝHODY: Široký výběr potravin vám umožní sestavit si pestrý jídelníček, takže nemusíte mít obavy ze stereotypní stravy.
NEVÝHODY: Zpočátku může být složitější a náročnější hlídat množství tuku v konkrétních potravinách, ale při troše cviku se na to dá dobře zvyknout.
PRO KOHO JE DIETA VHODNÁ: Pro každého, kdo se chce zbavit přebytečných kilogramů.
NÍZKOSACHARIDOVÁ
Při této dietě, které se v zahraničí někdy říká „Low-Carb“ neboli málo sacharidů, se musíte obejít bez chleba, brambor, těstovin, rýže, tedy bez příloh obsahujících vysoké množství sacharidů. Vyznavači této diety vycházejí z toho, že takové potraviny přispívají k tloustnutí. V jídelníčku se proto objevují zejména ryby, libové maso, sójové maso, nízkotučné mléčné výrobky a především spousta zeleniny.
VÝHODY: Poměrně velká pestrost jídelníčku a navíc jednotlivá jídla bývají obvykle rychle připravená a dokážou zasytit na dlouhou dobu. Na své si v tomto případě rozhodně přijdou milovníci zeleninových příloh.
NEVÝHODY: Pokud milujete brambory, těstoviny, rýži... zkrátka přílohy, budete se při této dietě hodně trápit.
PRO KOHO JE DIETA VHODNÁ: Pro všechny, kteří „nemusejí“ sacharidové přílohy a dávají přednost lehčí stravě.