Zelná polévka
Rozpis na 5 litrů polévky
1 středně velká hlávka zelí, 6 středně velkých cibulí, 6 jarních cibulek s natí, 6 mrkví,3 velká rajčata, 4 kusy řapíkatého celeru,130g nevařené hnědé rýže,2 zrnka zeleného pepře, 2 zrnka červeného pepře,špetka mletého černého pepře,sůl.
Zeleninu nakrájíme na stejně velké (menší) kousky, dáme do velkého hrnce spolu se zrnky pepře a zalijeme 5 litry vody tak, aby byla potopená. Přiklopíme poklicí a přivedem do varu, prudce vaříme 8-10minut, potom na mírném ohni vaříme doměkka. Samostatně uvaříme rýži. Do polévky se zeleninou vložíme uvařenou rýži, promícháme, ochutíme mletým pepřem a solí. Uložíme do chladničky nebo dáme v porcích zmrazit. Používáme podle potřeby