Kombucha a její vliv na zdraví
20. 1. 2009
Kombucha je organická houba známá už v čínské dynastii Tsin asi 220 let před našim letopočtem a proslulá svými zdravotními účinky pro lidský organismus.
Kombucha se zde už odedávna používala ve formě nápoje pro pročištění organismu a povzbuzení správné funkce imunitního systému a postupně si získává oblibu i v dalších zemích včetně Evropy.
Tato houba je symbiózní kulturou kvasinek a bakterií Schizosaccharomyces pombe (kvasinka) a Acetobacter xylinum (bakterie). Obsahuje také Bacterium xylonoides a Bacterium gluconicum i další bakteria a kvasinky ve stopovém množství. Houbu jako takovou tvoří celulóza, vytvořená octovými bakteriemi (Acetobacter xylinum).
Učinky
Kombucha bývá vužívána nejčastěji ve formě nápoje, který lze buďto koupit v prodejnách zdravé výživy již hotový nebo si jej můžete připravit i doma z násady této houby.
Kombuše je přisuzována celá řada zdravotně prospěšných účinku :
Ačkoli je kombucha známá spíše jako nápoj pro pročištění organismu, lze jí využít také v péči o pleť. Pro své čistící účinky může být využívána jako pleťová voda anebo maska na obličej. Tu připravíme smícháním 10 lžiček kombuchového nápoje s 10 lžičkami čerstvé smetany.
Kombuchu lze rovněž použít k oplachování vlasů a masírování pokožky hlavy nebo přidávání 0,25 l kombuchového nápoje do koupele, jako prostředek pro uvolnění svalů.
Pro koho je pití kombuchy vhodné
Kombuchový nápoj smí píst v podstatě každý, bez ohledu na věk, a mohou jí užívat i nemocní. Doporučená dávka je 1 sklenička ráno na lačno a během dne 1-2 skleničky po jídle. Kombuchu ovšem nemusíme pít samotnou, ale můžeme ji přidávat do džusů nebo čajů.
Ze začátku je lépe podávat nižší dávky a ty postupně zvyšovat. Protože kombucha podporuje vylučování čímž může podporovat dehydrataci organismu, měli bychom současně také přijímat více tekutin.
Při pravidelném dlouhodobém užívání je vhodné po určité době udělat přestávku, nejlépe buďto jednou za 1 – 3 měsíce na dobu 1 týdne, nebo jednou za 6 měsíců asi na měsíc.
V počátku se při užívání kombuchy mohou objevovat nevolnost, střevní problémy a pálení žáhy: Obvykle se jedná o důsledek pročišťování organizmu a přílišné stimulace imunitního systému, může jít ovšem také o překyselení žaludku nebo alergickou reakci. Řešením je pít kombuchový nápoj pouze při jídle a snížit jeho množství. Pouze v případě alergické reakce je nutné vyloučit kontakt s alergenem úplně.
Tato houba je symbiózní kulturou kvasinek a bakterií Schizosaccharomyces pombe (kvasinka) a Acetobacter xylinum (bakterie). Obsahuje také Bacterium xylonoides a Bacterium gluconicum i další bakteria a kvasinky ve stopovém množství. Houbu jako takovou tvoří celulóza, vytvořená octovými bakteriemi (Acetobacter xylinum).
Učinky
Kombucha bývá vužívána nejčastěji ve formě nápoje, který lze buďto koupit v prodejnách zdravé výživy již hotový nebo si jej můžete připravit i doma z násady této houby.
Kombuše je přisuzována celá řada zdravotně prospěšných účinku :
- podporuje přirozenou imunitu organismu
- zlepšuje tělesnou kondici, pomáhá při regeneraci
- detoxikuje organismus, odstraňuje z těla jedovaté látky, těžké kovy, nikotin, odbourává alkohol
- reguluje trávení , střevní mikroflóru, podporuje metabolismus
- odstraňuje stres, nespavost, nervové poruchy
- při nadváze napomáhá snížení tělesné hmotnosti
- zmírňuje alergie, kloubní onemocnění, kožní onemocnění (obklady), problémy s funkcí ledvin a žlučníku (pročišťuje žlázy), vysoký krevní tlak, obecně nemoci pokročilého věku
Ačkoli je kombucha známá spíše jako nápoj pro pročištění organismu, lze jí využít také v péči o pleť. Pro své čistící účinky může být využívána jako pleťová voda anebo maska na obličej. Tu připravíme smícháním 10 lžiček kombuchového nápoje s 10 lžičkami čerstvé smetany.
Kombuchu lze rovněž použít k oplachování vlasů a masírování pokožky hlavy nebo přidávání 0,25 l kombuchového nápoje do koupele, jako prostředek pro uvolnění svalů.
Pro koho je pití kombuchy vhodné
Kombuchový nápoj smí píst v podstatě každý, bez ohledu na věk, a mohou jí užívat i nemocní. Doporučená dávka je 1 sklenička ráno na lačno a během dne 1-2 skleničky po jídle. Kombuchu ovšem nemusíme pít samotnou, ale můžeme ji přidávat do džusů nebo čajů.
Ze začátku je lépe podávat nižší dávky a ty postupně zvyšovat. Protože kombucha podporuje vylučování čímž může podporovat dehydrataci organismu, měli bychom současně také přijímat více tekutin.
Při pravidelném dlouhodobém užívání je vhodné po určité době udělat přestávku, nejlépe buďto jednou za 1 – 3 měsíce na dobu 1 týdne, nebo jednou za 6 měsíců asi na měsíc.
V počátku se při užívání kombuchy mohou objevovat nevolnost, střevní problémy a pálení žáhy: Obvykle se jedná o důsledek pročišťování organizmu a přílišné stimulace imunitního systému, může jít ovšem také o překyselení žaludku nebo alergickou reakci. Řešením je pít kombuchový nápoj pouze při jídle a snížit jeho množství. Pouze v případě alergické reakce je nutné vyloučit kontakt s alergenem úplně.