Hubněte pomocí barev
Barevná dieta je založena na třech barevných typech: červeném, žlutém a zeleném. když poznáte svůj typ, můžete také určit potraviny, které jsou vhodné pro vaši barvu.
CHARAKTERISTIKA JEDNOTLIVÝCH TYPŮ
ŽLUTÝ TYP
FYZICKÉ ZNAKY:
Žlutý typ se vyznačuje štíhlou postavou, plochým hrudníkem a menší svalovou hmotou. Klouby má dost velké a dlouhé. Žlutý typ je neustále v pohybu, ten je však často nekoordinovaný a nemotorný. Tento typ má hrubou, suchou a často popraskanou kůži a vlasy jsou suché a nepoddajné. Nehty jsou křehké, lámavé a často okousané. Žlutý typ se hodně vyznačuje studenými končetinami a častým rysem bývá nerovná nosní přepážka. Běžným znakem jsou i nerovné zuby a nestejné poloviny těla (končetiny na jedné straně těla jsou delší nebo nohy mají rozdílné velikosti).
MOZEK A NERVOVÝ SYSTÉM:
Žlutý typ má citlivý nervový systém. Při nevhodném jídle se stává nervózním, podrážděným, depresivním a nevyspalým. Trpí nervovými obtížemi, bolestmi hlavy, ostrými bolestmi nebo křečemi v solární pleteni, bolestmi krku, ramen, kloubů, dolní části zad, artritidou, neuralgií, ischiasem a nespavostí. Má nepravidelnou srdeční činnost, častá je i angina pectoris a vysoký krevní tlak, což je výsledkem nadměrného konzumování kofeinu (přílišná stimulace nervového systému). Žlutý typ je tvořivý, rychle se učí, ale obtížně si pamatuje. Často mluví ze spaní a budí se uprostřed noci s vynikajícími nápady. Ve snech prožívá létání a vznášení se.
PSYCHIKA A DUCHOVNO:
Žlutý typ se často nudí a hledá nové dobrodružství. Miluje cestování, změny míst a stěhování nábytku. Trpí nízkým sebevědomím a sebekritičností. Dává přednost společnosti, ale odmítá zodpovědnost. Nevydrží v dlouhodobém svazku, jelikož prožívá partnerské konflikty. Žlutý typ je spirituálně založen a hledá hlubší smysl života.
ŽIVOTNÍ STYL:
Žlutý typ nesnáší nadřízené a pravidla, dává přednost samostatnému podnikání, ale nedovede hospodařit s penězi. Vyniká v profesích jako velvyslanec, politolog, ministr zahraničí, překladatel, učitel, lektor, spisovatel, vymahač dluhů, hudebník, filozof, poradce, mnich, duchovní, odborář, vynálezce a umělec. Tento typ miluje slunce a teplé klima, masáže a lázně mu vlévají novou energii
ČERVENÝ TYP
FYZICKÉ ZNAKY:
Červený typ se vyznačuje střední postavou a vypracovaným tělem. Je to atletický typ. Vlasy má zdravé, dozrzava nebo zbarvené do mědi, vlasy předčasně šediví nebo vypadávají. Pokožka je se sklonem ke zčervenání s množstvím znamének a několika bradavicemi. Kůže je mastná, citlivá, snadno se spálí a tvoří se akné či vyrážka. Červený typ se potí i za chladného počasí. Oči má šedivé, zelené nebo hnědé, nehty jsou jemné a dobře rostlé, nos bývá rovný a ostrý, často s načervenalou špičkou.
MOZEK A NERVOVÝ SYSTÉM:
Červený typ disponuje velkou duševní energií, pociťuje soutěživost, projevuje se agresivně, nadřízeně a fanaticky. Rychle se rozzlobí a vybuchne, ačkoli mnozí se naučili tyto emoce kontrolovat. Často ztrácí trpělivost s jinými lidmi, kteří se mu nevyrovnají a pomalu chápou. Má vynikající paměť.
PSYCHIKA A DUCHOVNO:
Je ambiciózní a hromadí materiální statky. Rád ukazuje bohatství a kupuje to nejlepší. Často bývá štědrý a dává dárky. Má divoké, vášnivé, intenzivní a velmi barevné sny. Ve snech se mu objevují peníze. Výborně komunikuje.
ŽIVOTNÍ STYL:
Červený typ výborně přijímá myšlenky a plánuje jejich uvedení v život. Je výborným manažerem, ale také úředníkem, prezidentem, právníkem, lékařem, vojákem, vědcem, počítačovým odborníkem nebo hercem. Nejvhodnějším ročním obdobím bývá podzim, zima a jaro, léto ho obtěžuje. Nejobtížnější denní doba je 10.–2. hodina v noci i ve dne. Rád zůstává vzhůru dlouho do noci.
ZELENÝ TYP
FYZICKÉ ZNAKY:
Pokožku má tento typ bledou, hladkou, čistou a matnou, na dotek je studená. Vlasy jsou světlé, černé nebo světle hnědé se světlými proužky, rovné nebo vlnité a často silné. Oči má výrazné a velké, většinou modré, zelené nebo světle hnědé. Nehty jsou silné, zdravé a ruce se vyznačují hranatými dlaněmi a krátkými prsty.
MOZEK A NERVOVÝ SYSTÉM:
Zelený typ je opatrný a budí zdání pomalé chápavosti. Jednou naučené nikdy nezapomíná. Uvažuje rozvážně a vnímá detaily. Nesnáší změny, bojí se střetů, kterým se vyhýbá. Nerad mluví.
PSYCHIKA A DUCHOVNO:
Je velmi trpělivý a statečný, ale mívá problémy s rozhodováním. Udržuje stabilní a trvalé vztahy. Sny nepovažuje za důležité a rychle je zapomíná. Spí hluboce a rád.
ŽIVOTNÍ STYL:
Ostatní mu instinktivně věří pro jeho předvídavost. Daří se mu v povoláních, jako jsou účetní, učitel, technik, mechanik, produkční, tanečník, hudebník, básník, kurátor, sběratel, malíř, zprostředkovatel a v domácnosti. Prospívá mu silový a vytrvalostní pohyb. Shromažďuje a šetří peníze. Nemá rád zimu a počátek jara. Náročná denní doba je pro něj mezi 6.–10. hodinou ranní a večerní.
ČERVENÝ TYP – STRAVOVACÍ NÁVYKY
Červený typ má silný pravidelný metabolismus a silnou životní energii. Snadno přibírá a ztrácí na váze, nadváha se projevuje na celém těle. Tento typ dává přednost studenějším pokrmům.
ZELENÝ TYP – STRAVOVACÍ NÁVYKY
Při nadváze mívá zelený typ zásobní tuk uložen na hýždích a stehnech. Má pravidelné, pomalé zažívání a pomalejší metabolismus. Dává přednost ostrým jídlům, prospívá mu též hořká strava. Toleruje kávu a čaj v menším množství, alkohol snáší lépe než ostatní typy.
ŽLUTÝ TYP – STRAVOVACÍ NÁVYKY
Chuť a zažívání bývá proměnlivé. Tento typ by měl jíst výživná a energeticky bohatá jídla. Má rychlý metabolismus (okamžitě spaluje, a proto obtížně přibírá na váze). Žlutý typ se cítí mezi jídly oslabený a unavený, a proto vyžaduje nárazové dodání energie. Při stresu se přejídá, což má za následek zažívací problémy, plynatost a zácpu. Pije velké množství kofeinu a konzumuje sladkosti. Pokud tento typ přibere, zvýšení váhy se projeví na břiše. Tomuto typu prospívá teplé jídlo a nápoje, pokud není velké vedro.
Nejvhodnější chuť je sladká, podporující potřebu energie, dále kyselá jídla zlepšující zažívání a slané potraviny zadržující vlhkost. do žil, příznivě reaguje na jógu, tai-či a chi-gong. Obtížným obdobím pro žlutý typ je podzim, nedostatečný spánek prožívá mezi 2.–6. hodinou ranní, unaven se cítí mezi 14.–18. hodinou (odpoledne by proto neměl plánovat žádnou činnost vyžadující zvýšenou pozornost, vyhovuje mu vstávat brzy ráno a usínat před 22. hodinou).
Tip: Zdá se vám, že jsou ve vás skryty dva typy dohromady? Zkuste si jednotlivé charakteristiky přečíst znovu a vybrat typ, ve kterém se „najdete“ přece jen o něco více.
CO BY JEDNOTLIVÉ TYPY MĚLY JÍST?
JESTLIŽE UŽ VÍTE, KTERÁ BARVA JE TA VAŠE, HRAVĚ SI PODLE NÍŽE UVEDENÝCH TEXTŮ SESTAVÍTE JÍDELNÍČEK Z PRO VÁS NEJVHODNĚJŠÍCH POTRAVIN.
žlutý typ
VHODNÉ POTRAVINY:
Ovoce: meruňky, banány, grapefruity, citrony, mango, papája, broskve, pomeranče, mandarinky, růžový grapefruit, kiwi
Zelenina: mrkev, oranžové a žluté papriky, dýně, sladké brambory, zimní a letní tykev, sladká kukuřice, vařená rajčata, chřest, avokádo, brokolice, ledový a hlávkový salát, špenát, tuřínové výhonky
Maso: žlutý typ jako jediný může jíst hovězí, vhodné je i kuřecí
Ryby: pstruh, losos
Cereálie: ovesné vločky
Pečivo: celozrnný pšeničný chléb
Obiloviny: neloupaná rýže, kuskus
Mléčné výrobky: jogurt, mléko
Nápoje: bylinné čaje, pramenitá voda Koření: zázvor, skořice, pepř, česnek
Ostatní: žlutý typ může jíst i vejce, mandle a slunečnicová semínka. Na dochucení pokrmů může také použít olivový olej a máslo.
NEVHODNÉ POTRAVINY:
Ovoce: jablko, rebarbora, maliny, granátové jablko, švestky
Zelenina: syrová rajčata, červené papriky, syrová cibule a česnek, kapusta, fazole
Maso: potíže způsobuje sušší krůtí maso Cereálie: pohanka, žito, cereálie nesmějí být požívány suché či pražené
Luštěniny: žlutý typ by měl omezit luštěniny, neboť způsobují nadýmání
Nápoje: nejsou vhodné alkoholické nápoje a pití kávy každý den (občas neuškodí)
Ostatní: nejsou vhodné arašídy, popcorn, křupavý chléb, sušenky a brambůrky
červený typ
VHODNÉ POTRAVINY:
Ovoce: jablka, rebarbora, maliny, granátové jablko, švestky, bobule, avokádo,
Zelenina: roketa, kapusta, pampeliška, čekanka, brukvovitá zelenina, zelené fazolky, petržel, brambory, špenát, dýně a sladké brambory, červené papriky, ředkev, artyčoky, listová zelenina
Maso: kuřecí a krůtí prsa
Ryby: treska, pstruh
Cereálie: ovesné vločky (mohou být sušené i vařené)
Pečivo: celozrnný chléb, pita chléb
Obiloviny: ječmen, bulgurtěstoviny, hnědá rýže
Luštěniny: sója, černé fazole, čočka, hrách
Mléčné výrobky: jogurt, sladká šlehačka, mléko, tavené sýry
Nápoje: sladké nápoje, džus z jablek nebo hroznů, pramenitá voda, heřmánkový, mátový a ibiškový čaj Koření: koriandr, kumin, kopr, kurkuma, máta, fenykl
Ostatní: červený typ může jíst dále i vejce, kokos, pokrmy si může ochutit třtinovým cukrem či javorovým sirupem, dopřát si může i rýžové chipsy a na dochucení pokrmů může použít také olivový, lněný a řepkový olej
NEVHODNÉ POTRAVINY:
Ovoce: banány, broskve, papája, grapefruity
Zelenina: rajčata, řepa, čili papričky a lilek
Maso: vepřové a hovězí
Obiloviny: pohanka, amarant, kukuřice, žito, proso a bílá rýže
Luštěniny: červená čočka
Mléčné výrobky: zakysaná smetana
Nápoje: ženšenový nebo zázvorový čaj, alkoholické nápoje
Koření: sůl, černý a kajenský pepř
zelený typ
VHODNÉ POTRAVINY:
Ovoce: žluté hroznové víno, citrony, mango, bobule, granátové jablko, meruňky, pomeranče, jablka, limetky, kiwi
Zelenina: artyčok, řepa, růžičková kapusta, mrkev, kukuřice, česnek, křen, ředkvičky, pórek, roketa, pampeliška, čekanka, dýně, čili papričky, brambory, cibule
Maso: kuřecí a krůtí
Ryby: pstruh, tuňák, bílá ryba
Cereálie: kukuřičné lupínky Pečivo: žitný chléb, kukuřičné tortilly
Obiloviny: ječmen, pohankové placky, žito, kukuřice, proso
Luštěniny: červená čočka, cizrna, pinto fazole
Mléčné výrobky: tvaroh
Nápoje: toleruje alkohol (trochu červeného vína k večeři podporuje trávení), bylinkové čaje
Koření: houby, jamajský pepř, anýz, černý pepř, kajenský pepř, hřebíček, hořčice, rozmarýn, kmín, koriandr, kopr, máta, zázvor, kari, bazalka
NEVHODNÉ POTRAVINY:
Ovoce: sladké ovoce (banány, broskve, červené hroznové víno)
Zelenina: nečiní problémy Maso: hovězí
Obiloviny: pšenice (zejména těstoviny z ní vyrobené)
Luštěniny: hnědá čočka, sójové boby (ale tofu se jíst může)
Ostatní: sójové mléko vynikajícím způsobem nahrazuje většinu nevhodných mléčných produktů.
Nedoporučují se mandlové a kokosové nápoje ani cukr (sladit se může medem).
Tip: Pokud patříte k tzv. červenému typu, pak je konzumace hroznového vína vhodná právě pro vás.