Co je to zóna? Podle tvůrce teorie zónové diety, Barryho Searse, jde o optimální stav z hlediska pocitů, únavnosti a celkového zdraví, jakého můžete se svými geny dosáhnout. K naplnění tohoto stavu pak napomáhá dodržování dietních opatření zónové diety.
Základem celého systému zónové diety je několik opatření týkajících se jak skladby potravin, tak časového harmonogramu, v jakém jsou přijímány. V zásadě lze všechna shrnout pod pět základních pravidel:
Pravidla zóny
- Denní porce stravy jsou rozděleny do 5 až 6 porcí (3 větší jídla a 2-3 svačiny)
- Odstup mezi jednotlivými jídly není nikdy větší než 4 hodiny
- Každé jídlo je tvořeno stejným poměrem sacharidů, tuků a bílkovin
- Vybírány jsou pouze vhodné sacharidy, tuky a bílkoviny
- Ke každému jídlu jsou vždy konzumovány i tekutiny
Pravidlo č. 1:
Jezte pravidelně v menších dávkách. Hlavní jídlo, tedy oběd, by svým energetickým obsahem nemělo převýšit hodnotu 2000 kJ. Také svačiny, které jsou v zónové dietě až tři, by se svým energetickým obsahem měly pohybovat okolo 450 kJ.
Pravidlo č. 2:
Při dodržování zónové diety je dokonce povoleno konzumovat malé množství vhodných potravin těsně před spaním, což odporuje mnoha dietním doporučením ostatních diet. Pravidelnost v jídle zajistí nejen pocit plnosti na delší dobu, ale především zabrání nežádoucímu dráždění žaludeční sliznice kyselinou chlorovodíkovou a tím vzniku žaludečních neuróz a vředové choroby.
Pravidlo č. 3:
Proč stále neklesá výskyt obezity, i když se snižuje spotřeba tuků? Existuje totiž i jiný viník - sacharidy. Stejně jako nadměrný příjem tuků i nadměrný příjem sacharidů představuje závažný rizikový problém vzniku obezity. Z toho vyplývá, že chceme-li dosáhnout optimální tělesné hmotnosti, je nutné vedle příjmu tuků sledovat i příjem sacharidů. Podle zónové diety by měly být sacharidy v potravě zastoupeny maximálně ze 40 % a nikoli z 55 %, jak je tomu u obecných dietních doporučení. Jiné je i množství bílkovin. V porovnání s výživovými doporučeními je procentuální zastoupení bílkovin v dietě až dvojnásobné a tvoří tedy 30 %. Vyvážený poměr sacharidů, bílkovin a tuků by měl být zachován při konzumaci jednotlivých jídel a nikoli pouze při součtu za celý den. Jíte-li k obědu něco bílkovinného, musíte tuto konzumaci doprovodit i adekvátní spotřebou sacharidů a tuků.
Pravidlo č. 4:
Podle pravidel zónové diety je nutné pro správné fungování organismu konzumovat pouze potraviny obsahující vybrané živiny rozdělené na vhodné a nevhodné pro zónu.
Bílkoviny
- vhodné
kuřecí nebo krůtí prsíčka bez kůže, ryby a dary moře, nízkotučné mléčné výrobky, vaječný bílek, sójové maso a sýr, příležitostně i libové hovězí nebo telecí maso a prsní kuřecí šunka - nevhodné
vepřové maso, vaječný žloutek, polotučné a plnotučné mléko a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku (tvrdé sýry s 60 % tuku v sušině, smetanové jogurty), uzeniny
Tuky
- vhodné
olivový olej, rostlinné pomazánkové tuky (např. Flora), avokádo, ořechy macadamia, mandle - nevhodné
máslo, sádlo, smetana, ztužený rostlinný tuk
Sacharidy
- vhodné
syrová (salát, papriky, rajčata, zelí, ředkvičky...) a vařená (pórek, špenát, brokolice, květák...) zelenina, ovoce (jablko, grapefruit, nektarinka, jahody, meloun, pomeranč, maliny, kiwi) - omezeno je množství ovoce na 200 g za den, ovesné vločky, celozrnný chléb, natural a indiánská rýže, celozrnné těstoviny, příležitostně i brambory, kukuřice, banán, mango, džussyrová (salát, papriky, rajčata, zelí, ředkvičky...) a vařená (pórek, špenát, brokolice, květák...) zelenina, ovoce (jablko, grapefruit, nektarinka, jahody, meloun, pomeranč, maliny, kiwi) - omezeno je množství ovoce na 200 g za den, ovesné vločky, celozrnný chléb, natural a indiánská rýže, celozrnné těstoviny, příležitostně i brambory, kukuřice, banán, mango, džus - nevhodné
oplatky, corn flakes, med, cukr, zmrzlina, croissant, popcorn, bílý chléb, bílé těstoviny, rýže
Pravidlo č. 5:
Dostatečný příjem tekutin zajistí správné trávení stravy a výrazně omezí její nadměrnou konzumaci. Vhodné je vybírat zejména minerální vody se sníženým obsahem sodíku a příležitostně i 100% džusy. Alkohol je povolen, ale musí být zohledněn obsah sacharidů v nich. V praxi to znamená, že si v restauraci dáte místo velkého piva malé.
Ukázkový jídelníček podle zónové diety
Snídaně
100 g šunky, 1 krajíček celozrnného chleba, půl šálku hroznového vína, 6 mandlí
nebo
150 g tvarohu, bylinky, půl krajíčku chleba, 1 rajče
Svačina:
100 g sýra Cottage, paprika
nebo
50 g kuřecí prsní šunky, rajčata
nebo
150 g nízkotučného jogurtu
Oběd nebo večeře:
150 g ryby na grilu, 300 g brokolice s 1 lžičkou olivového oleje
nebo
150 g kuřecích prsíček, 60 g rýže natural, 200 g dušených žampionů, 1 lžička rostlinného oleje
nebo
tvarohové knedlíky (1/2 vejce, 1 lžíce krupice, sůl, tři čtvrtě šálku netučného tvarohu), 1 lžička rostlinného oleje na pokapání jahod (2 šálky), kterými jsou ozdobeny knedlíky
Doporučení diety:
Stejně jako mnoho dalších dietních režimů má i zónová dieta svá pro i proti. Obecně lze říci, že výběr jednotlivých potravin je dost zavádějící. Pouze příležitostně je například povolen banán (kvůli vysokému obsahu sacharidů), nicméně je opomíjen jeho kladný vliv na střevní peristaltiku. Neopodstatněné je doporučování konzumace jen vybraného druhu ořechů (ořechů makadamových), zatímco ostatní druhy doporučovány nejsou.
Nižší obsah sacharidů a výběr celozrnných potravin patří rozhodně k pozitivům této diety. Naopak nadměrný příjem bílkovin a nesrovnalosti v doporučování jednotlivých potravin tvoří stránku negativní. Ačkoli tedy zónová dieta poskytuje mnoho dobrého, neměla by se stát dietou dlouhodobě dodržovanou.