Trpíte na cestách zažívacími potížemi? Stačí vám málo, a už vám není dobře? Pak byste měli nasadit odlehčenější jídelníček, který vaše trávení nebude zatěžovat. Čemu se vyhnout a čeho si naopak dopřát? Třeba najdete inspiraci v našem sedmidenním jídelníčku.
TÝDENNÍ JÍDELNÍČEK
Pondělní menu
Snídaně
- 959 kJ/228 kcal B: 4,5 g S: 53 g T: 0,5 g Rýžová kaše s jablkem Bílou rýži vaříme ve vodě, aby byla úplně měkká. Než se úplně vyvaří voda, přidáme oloupaná a nakrájená jablka, lžíci medu a trochu skořice.
Svačina
- 840 kJ/200 kcal Oloupaná broskev s tvarohem
Oběd
- 4 PORCE Kuřecí maso je pro zažívání nenáročné, ale zasytí. Dbejte ale na způsob úpravy. Například na smažení zapomeňte.
Svačina
- 422 kJ/100,5 kcal Acidofi lní mléko
Večeře
- 1533 kJ/365 kcal B: 39,5 g S: 14,5 g T: 18 g Vařený chřest zapečený se šunkou a sýrem Chřest oloupeme, uvaříme v osolené vodě nebo páře, vložíme do pekáčku, překryjeme netučným sýrem a dietní šunkou a dáme na několik minut zapéct.
Nutriční hodnoty v 1 porci:
1566 kJ / 373 kcal
Tuky: 7 g
Bílkoviny: 5 3 g
Sacharidy: 25 g
KUŘE SE ZELENINOU
Ingredience: 4 kuřecí stehna, 400 g karotky, 400 g hrášku (není nutný, pokud máte akutní problémy, vyhněte se mu), sůl, pepř, kousek másla, bylinky podle chuti
Postup: Kuřecí stehna uvaříme nejlépe v páře, pak osolíme a opepříme a okořeníme bylinkami. Karotku krátce podusíme, aby změkla, v závěru přidáme hrášek. Podáváme dohromady s oříškem másla.
Tip: Kuře lze bez potíží nahradit například pečeným králíkem.
Úterní menu
Snídaně
- Toasty z bíleho chleba prospějí a banán pomůže nadlouho zasytit. Toasty ale nepřipalte, mají být jen slabě opečené.
Svačina
- 821 kJ/195 kcal Slabé kakao
Oběd
- 2620 kJ/624 kcal B: 22 g S: 127 g T: 3 g Těstoviny se špenátem Těstoviny uvaříme al dente, špenát uvaříme nebo spaříme a rozmixujeme, mírně osolíme a opepříme, zamícháme strouhaný netučný sýr a vmícháme do těstovin. Okořeníme trochou citronové kůry.
Svačina
- 300 kJ/71,4 kcal Pyré z meruněk
Večeře
- 1963 kJ/467 kcal Bageta nebo bílý rohlík s lučinou a pažitkou, mátový čaj
Nutriční hodnoty v 1 porci:
1427 kJ/340 kcal
Tuky: 8 g
Bílkoviny: 10 g
Sacharidy: 60 g
FRANCOUZSKÉ TOASTY
Ingredience: 2 plátky bílého chleba, větší banán, netučný tvaroh nebo bílý jogurt, menší lžíce medu
Postup: Plátky chleba nasucho opečeme, banán nakrájíme na kousky a smícháme s tvarohem či jogurtem a medem, případně rozmixujeme. Směsí mažeme toasty.
Tip: Banán se dobře snáší s jablkem, proto je zkuste rozmixovat spolu.
Středeční menu
Snídaně
- 1498 kJ/357 kcal Ovoce v jogurtu
Do bílého jogurtu nakrájíme kousky banánu, oloupaného jablka a broskve. Přidáme trochu medu a případně skořice.
Svačina
- Mrkev i jablko zažívání prospívají a jsou nenáročné na trávení. Jablko ale musí být oloupané, slupka trávení zatíží.
Oběd
- 1795 kJ/427 kcal B: 30 g S: 62 g T: 11,5 g Krůtí steak s polentou Krůtí maso ogrilujeme, polentu uděláme podle návodu, můžeme koupit i hotovou. Přelijeme olivovým olejem s citronovou šťávou a čerstvými bylinkami.
Svačina
- 546 kJ/130 kcal Dětská přesnídávka
Večeře
- 2142 kJ/510 kcal B: 31 g S: 89 g T: 3,7 g Vařené brambory s pažitkovým tvarohem a kefírem Omyté a oloupané brambory uvaříme a smícháme s tvarohem a nasekanou pažitkou. Zapíjíme kefírem.
Nutriční hodnoty v 1 porci:
492 k J/117 kca l
Tuky: 0,7 g
Bílkoviny: 0 , 8 g
Sacharidy: 28 g
MRKVOVÝ SALÁT
Ingredience: Dvě menší mrkve, oloupané jablko, lžička medu, lžička citronové šťávy
Postup: Mrkev očistíme, oloupeme a nastrouháme najemno. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme. Promícháme s mrkví, medem a citronovou šťávou. Můžeme přidat i pár vlašských ořechů.
Tip: Do salátu zkuste přidat například kousky ananasu nebo kuřecího masa. Pokud nemáte zažívací potíže, povolte si vlašské ořechy.
Čtvrteční menu
Snídaně
- 1257 kJ/299 kcal Plátek chleba s lučinou a petrželkou, černý čaj
Svačina
- 1210 kJ/288 kcal Oloupané jablko, bílý jogurt
Oběd 4 porce
- Rýže „staví“, proto je ideální při průjmech. Vyhněte se ale koření jako chilli. Papriku vždy oloupejte.
Svačina
- 749 kJ/178 kcal Vanilkový pudink
Večeře
- 642 kJ/153 kcal B: 19 g S: 7 g T: 6 g Zapečená cuketa Cuketu nakrájíme na kolečka, vyskládáme do slabě vymazané zapékací misky, osolíme, opepříme, zasypeme sýrem a dáme na asi 15 minut péct.
Nutriční hodnoty v 1 porci:
2529 k J/6 02 kcal
Tuky: 23 g
Bílkoviny: 21 g
Sacharidy: 77 g
RIZOTO SE ZELENINOU A MLETÝM MASEM
Ingredience: 400 g bílé rýže, 300 g libového mletého masa (hovězího nebo krůtího), červená paprika, čerstvá petrželka, sůl, pepř
Postup: Papriky dáme nasucho pod gril a pečeme, dokud nenaskáčou puchýře. Pak oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rýži uvaříme doměkka. Maso osolíme a opepříme a nasucho opečeme na pánvi. Maso přidáme s paprikou k rýži, dobře promícháme a posypeme petrželkou.
Tip: Zkuste nahradit papriku chřestem, jeho sezona je v plném proudu.
Páteční menu
Snídaně
- 1064 kJ/253 kcal B: 6 g S: 52 g T: 3 g Vločková kaše s ovocem Vločky rozvaříme ve vodě, slijeme a rozmixujeme s banánem, oloupanými meruňkami nebo kompotovanými broskvemi. Zapíjíme zeleným čajem.
Svačina
- 620 kJ/148 kcal Ovocný tvaroh
Oběd 4 porce
- Bílé rybí maso je lehounké a lehce stravitelné. Nepřehánějte to s kořením a rybu nesmažte, nýbrž opečte nebo duste.
Svačina
- 385 kJ/92 kcal Strouhané jablko se skořicí
Večeře
- 2018 kJ/481 kcal B: 42 g S: 61 g T: 8 g Tvarohové noky s borůvkami.
Z tvarohu, dvou lžic hrubé mouky a vejce vypracujeme vláčné těsto, z něj lžičkami oddělujeme nočky a vaříme je ve vodě. Přelijeme buď ovocným kompotem, nebo posypeme borůvkami s trochou cukru.
Nutriční hodnoty v 1 porci:
2332 kJ / 555 kcal
Tuky: 3 g
Bílkoviny: 31g
Sacharidy: 98 g
DUŠENÁ TRESKA S RÝŽÍ A ZELENINOU
Ingredience: 4 filety z tresky, 500 g rýže, 2 velké mrkve, celer, kmín, sůl, pepř, lžička másla.
Postup: Tresku omyjeme, osolíme a opepříme, posypeme kmínem, zabalíme do alobalu a dáme péct. Rýži uvaříme, mrkve omyjeme, oloupeme a nasekáme na tenké nudličky. Lžičku másla rozehřejeme na pánvi a osmažíme na ní nudličky mrkve. Přihodíme celer nakrájený na nudličky a rychle opečeme. Tresku posypeme zeleninou a podáváme s rýží.
Tip: Tresku můžete posypat strouhaným sýrem a zapéct.
Sobotní menu
Snídaně
- 1580 kJ/376 kcal Mátový čaj a dva tvarohové řezy
Svačina
- 821 kJ/195 kcal Kakao
Oběd 4 porce
- Bramborová kaše je vynikající už jen tím, že je to kaše.
Vyšlehejte ji opravdu dohladka, ať se střeva namáhají co nejméně.
Svačina
- 1785 kJ/425 kcal Jablečný jogurtový koláč
Večeře
- 1712 kJ/408 kcal B: 36 g S: 57 g T: 4 g Špenátové kuře Kuřecí prsa rozklepeme, potřeme špenátovým protlakem a zamotáme. Dáme do zapékací misky, pokryjeme sýrem a zapečeme. Podáváme s rýží nebo těstovinami.
Nutriční hodnoty v 1 porci:
1912 kJ /455 kcal
Tu y: 12 g
Bílkoviny: 3 5 g
Sacharidy: 55,5 g
NÁKYP SE ZELENINOU
Ingredience: 1 kg brambor, 250 ml mléka, lžíce másla, 500 g špenátových listů, středně velká cuketa, 300 g eidamu, tuk na vymazání formy, sůl, pepř
Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme doměkka. Rozmixujeme s mlékem a máslem na kaši, osolíme a opepříme. Cuketu nakrájíme na kolečka, povaříme nebo narychlo opečeme nasucho na pánvi. Špenát spaříme a rozmixujeme. Do vymazané formy dáme vrstvu kaše, poklademe kolečky cukety a špenátem, opět překryjeme kaší a takto děláme další vrstvy, svrchní musí být kaše. Zasypeme sýrem a dáme zapéct.
Tip: Do kaše vmíchejte kousky uvařeného kuřecího masa.
Nedělní menu
Snídaně
- 1747 kJ/416 kcal Mléčná rýže s kompotovanými broskvemi
Svačina
- 318 kJ/76 kcal Menší banán
Oběd
- 1776 kJ/423 kcal B: 30 g S: 40,5 g T: 17 g Grilovaný losos s chřestovými bramborami. Maso očistíme a ogrilujeme. Brambory uvaříme, rozšťoucháme a vmícháme povařený nakrájený chřest.
Svačina
- 749 kJ/178 kcal Pudink
Večeře 4 porce
- Vývary jsou ideální při akutních potížích, nevyžadují totiž námahu při trávení, ale dodají dostatek živin a vody.
Nutriční hodnoty v 1 porci:
733 k J/175 kcal
Tuky: 5 g
Bílkoviny: 12 g
Sacharidy: 19 g
SLEPIČÍ VÝVAR SE ZELENINOU
Ingredience: 1 litr slepičího vývaru, velká mrkev, 100 g celeru, 300 g vařeného slepičího masa, nudle nebo těstoviny.
Postup: Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky nebo na nudličky a uvaříme ve vývaru spolu s masem, přidáme zavářku, osolíme, opepříme.
Tip: Pokud máte akutní potíže, vyhněte se rozhodně česneku a vývar pijte samotný nebo jen se zavářkou.