Jste závislá na čokoládě?
Jste závislá na čokoládě?
V naší předminulé anketě se ukázalo, že nejvíc vám při dietě chybí čokoláda. Jaké mohou být příčiny závislosti na čokoládě? A jaká čokoláda je nejlepší pro vaši postavu? Odpovědi najdete v článku...
Běžná mléčná čokoláda obsahuje 2000 - 2200 kJ, kolem 5O% sacharidů, 5-10% bílkovin a kolem 25-30% tuků. Kromě toho obsahuje kofein, theobromin, theofylin, které povzbuzují nervový systém a srdce. Na tyto látky může vznikat závislost. Čokoláda má také mírně antidepresivní účinky. Obsahuje i hořčík, fosfor a mléčná i vápník. Nedostatek hořčíku vyvolává únavu, úzkost a nespavost. (Doporučená denní dávka hořčíku je 350 mg, ve 100 g čokolády je ho asi 300 mg.) Právě nedostatek hořčíku i ostatních minerálů může být další příčinou velké chuti na čokoládu.
Jednotlivé druhy čokolády se rozlišují podle obsahu kakaové sušiny:
hořká čokoláda - více jak 35% kakaové sušiny, vyrábí se až do obsahu 99% kakaové sušiny (s minimem cukru), zpracovává se procesem tzv. konšování
mléčná čokoláda - obsah kakaové sušiny 25-35%
bílá čokoláda - neobsahuje kakaový prášek, jen kakaové máslo, obsah kakaové sušiny min. 18%
čokoláda na vaření - obsahuje více cukru, obsah kakaové sušiny 30%
čokoláda light (dia) - obsahuje více tuku, bez cukru, slazena umělými sladidly, není nízkoenergetická
Podle japonských vědců může čokoláda dokonce účinkovat proti zubnímu kazu. Kakao totiž kromě fluoridu obsahuje třísloviny, které brání růstu bakterií v ústech. A právě bakterie produkují z cukru kyseliny, které naleptávají zubní sklovinu. Bakterie také díky kakau neprodukují glukan, který pomáhá hlavnímu tvůrci zubního kazu uchytit se na zubech.
Nejlepší volbou je čokoláda hořká, kvalitní, s co největším obsahem kakaa. Obsahuje málo cukru a tuku, ale více minerálních látek a polyfenolů (působí jako antioxidanty). Díky nízkému obsahu cukru vám nerozkolísá hladinu krevního cukru, takže nebudete chodit pro další a další kostičky...
Snad jsem vám neudělala velké chutě (obrázek bonboniéry jsem raději zavrhla předem), pokud ano budete, si tentokrát užívat kousek čokolády dosyta informovaná :-)