I při dietě si můžete jednou za čas pochutnat na sladké zmrzlině. nejvhodnější jsou ovocné, jogurtové a tvarohové. které to jsou?
Asi jen málokdo může říct, že nemá rád zmrzlinu. Tohle sladké potěšení nás provází od dětství, kdy jsme dostávali zmrzlinu za jedničku přinesenou ze školy nebo při vzorném chování u babičky. Není divu, že i v dospělosti v nás vyvolává pouze příjemné pocity a vzpomínky. Už dávno se ví, že bolest v krku je zmrzlině přisuzována neprávem, naopak při zvětšených mandlích ji lékaři přímo doporučují. Poněkud horší efekt ale může mít na naši postavu.
Vyplatí se proto nejdříve zkontrolovat nutriční údaje a nemlsat zmrzlinu každý den, ale spíše jako „bonus“ např. za shozené kilo nebo odcvičenou hodinu aerobiku. I v tomto případě je ale nutné pečlivě vybírat. Smetanové, krémové a extrémně sladké zmrzliny by měly být po dobu hubnutí tabu. Vyhněte se také zmrzlinám a nanukům se silnou vrstvou čokolády a posypaným oříšky nebo mandlemi, které jen zvyšují energetickou hodnotu a obsah tuku. Mnohem vhodnější jsou zmrzliny ovocné, tvarohové a jogurtové, které mají mnohdy do 3 % tuku, což je srovnatelné množství s polotučným jogurtem.
Ve srovnání s ostatními pamlsky, jako jsou sušenky, čokolády a bonbony, má taková zmrzlina nižší energetickou hodnotu i lepší poměr tuků, sacharidů a bílkovin. Jogurtové a tvarohové zmrzliny vám navíc dodají i část denního příjmu vápníku, který je nezbytný pro silné a zdravé kosti. Pokud vám na vašem zdraví opravdu záleží, hledejte zmrzliny bez umělých konzervantů a takové, které neobsahují transmastné kyseliny ukryté především ve smetaně, másle a mléčném tuku. Zmrzlinu s kalorickým obsahem do 500 kJ je lepší zařadit jako malou dopolední svačinu, kdy máte před sebou celý den na spálení přijatých kalorií.
Tip: chcete-li jíst co nejdietněji, dopřejte si sorbet nebo dřeň, nejlépe domácí. Když ji mixujete, neslaďte, hned je o kalorie méně.