Čaj - co o něm víme
27. 1. 2009
Čaj (latinsky Camelia sinensis) je hned po vodě druhým nejběžnějším nápojem na světě. Čaj se pěstuje ve více než 30 zemích na celém světě. Průměrná denní spotřeba je odhadována na 120 ml na osobu, nicméně v našich zemích to bude jistě méně.
Objeven byl podle čínské legendy císařem Shen-Nungem v roce 2737 př.n.l., kterému vítr náhodou zavál čajový lístek do kotlíku s horkou vodou. Císař ochutnal a byl uchvácen jeho chutí. Tolik legenda, nicméně pravdou zůstává, že čaj je v Číně používán již po 4000 let nejen jako nápoj, ale také jako lék.
Všeobecně se udává, že jeho pravidelné požívání má na organismus blahodárné účinky. Za ty jsou zodpovědné tzv. polyfenoly/flavonoidy, přirozeně se vyskytující látky v čerstvých čajových lístcích. Těchto látek bylo v čajových lístcích nalezeno více než 4000 druhů a řadí se do následujících skupin: flavonoly, flavony, katechiny, flavanony, anthokyanidiny a izovlavonoidy. Mezi nejzastoupenější a také biologicky nejvýznamnější patří tzv. epigalokatechiny a epikatechiny, které jsou celkem čtyři a tvoří až 30% suché váhy čajových listů.
Jak je všeobecně známo, rozlišujeme čaj zelený a čaj černý, znalci znají ještě tzv. čaj Oolong. Zelený čaj je čaj přírodní, zatímco čaj černý je zpracováván procesem zvaným fermentace, kterým z výše uvedených polyfenolů vznikají polyfenoly druhotné nazývané thearubiginy a theaflaviny. Mezistupeň mezi těmito čaji představuje právě čaj Oolong, který však představuje pouze 2% světové produkce čaje, ačkoli je velmi populární v jižní Číně a na Thajwanu. Zelený čaj představuje zhruba 20% světové produkce a je hlavním nápojem v Japonsku a v Číně a hlavním čajem je čaj černý představující většinu celosvětové produkce, který je oblíbený zejména v Evropě a v USA.
Již z uvedeného procesu přípravy černého čaje je zřejmé, že se jedná o produkt, který je odlišný od čaje zeleného. Množství přírodních polyfenolů je v černém čaji opravdu 3-10 krát nižší než v čaji zeleném, a to je i důvod, proč je čaj zelený považován za podstatně zdravější.
Všeobecně se udává, že jeho pravidelné požívání má na organismus blahodárné účinky. Za ty jsou zodpovědné tzv. polyfenoly/flavonoidy, přirozeně se vyskytující látky v čerstvých čajových lístcích. Těchto látek bylo v čajových lístcích nalezeno více než 4000 druhů a řadí se do následujících skupin: flavonoly, flavony, katechiny, flavanony, anthokyanidiny a izovlavonoidy. Mezi nejzastoupenější a také biologicky nejvýznamnější patří tzv. epigalokatechiny a epikatechiny, které jsou celkem čtyři a tvoří až 30% suché váhy čajových listů.
Jak je všeobecně známo, rozlišujeme čaj zelený a čaj černý, znalci znají ještě tzv. čaj Oolong. Zelený čaj je čaj přírodní, zatímco čaj černý je zpracováván procesem zvaným fermentace, kterým z výše uvedených polyfenolů vznikají polyfenoly druhotné nazývané thearubiginy a theaflaviny. Mezistupeň mezi těmito čaji představuje právě čaj Oolong, který však představuje pouze 2% světové produkce čaje, ačkoli je velmi populární v jižní Číně a na Thajwanu. Zelený čaj představuje zhruba 20% světové produkce a je hlavním nápojem v Japonsku a v Číně a hlavním čajem je čaj černý představující většinu celosvětové produkce, který je oblíbený zejména v Evropě a v USA.
Již z uvedeného procesu přípravy černého čaje je zřejmé, že se jedná o produkt, který je odlišný od čaje zeleného. Množství přírodních polyfenolů je v černém čaji opravdu 3-10 krát nižší než v čaji zeleném, a to je i důvod, proč je čaj zelený považován za podstatně zdravější.