Kakao a čokoláda nejsou tak nezdravé, jak si mnozí myslí
27. 1. 2009

Kakao navíc obsahuje rostlinné steroly a stanoly, které do určité míry blokují vstřebávání cholesterolu z trávicího ústrojí (viz výše). Dále jsou v kakau obsaženy důležité minerály (včetně draslíku, vápníku, hořčíku a mědi) a také nerozpustná vláknina. Opravdu bylo prokázáno, že užívání hořké čokolády v množství pouhých 6 g denně vede k významnému snížení systolického i diastolického krevního tlaku. Blahodárný efekt hořké čokolády a kakaových nápojů byl prokázán i pro prevenci cukrovky, ochranný účinek na zdraví a cévy může být zprostředkován i působením na krevní srážlivost eventuálně na imunitní funkce organismu.
Alespoň je vidět, že ne vše zdravé musí být nezbytně nedobré. Ovšem pozor na množství, málokomu by asi stačilo sníst jen 6 g čokolády, když už se do ní pustí.
Jinou formou příjmu kakaových polyfenolů jsou kakaové nápoje tolik oblíbené mezi dětmi. Samozřejmě, nutno hlídat i kalorie, kterými jsou tyto nápoje nabité, nicméně kromě kakaa se příjmem těchto nápojů dostává i doporučením ohledně příjmu mléka. Je ovšem také zajímavé zmínit, že pro svůj obsah bílkovin mají kakaové nápoje větší schopnost vyvolat pocit sytosti, než například obyčejné slazené limonády, což je jistě velmi důležitý faktor, který může pozitivně ovlivňovat celkový příjem kalorií.