Nežádoucí účinky pití kávy
27. 1. 2009

Ovšem ačkoli pití kávy zhoršuje tyto rizikové faktory pro nemoci srdce a cév, většina studií neprokázala škodlivý vztah pití kávy na rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, ačkoli nelze vyloučit okamžitě ovlivnění funkcí kardiovaskulárního aparátu po požití kávy. Podle jedné studie bylo významně zvýšeno riziko vzniku akutního srdečního infarktu během jedné hodiny po vypití šálku kávy.
Kromě uvedených diterpenů by se měl na potenciálně škodlivých účincích podílet i kofein. Ten je však přítomen i v čaji a pití čaje nezpůsobuje prakticky žádná rizika. Podle dostupných dat se uvádí, že denní spotřeba kofeinu do 400 mg/den nevede ke k riziku kardiovaskulárních nemocí. Výjimku tvoří vyšší příjem kofeinu u těhotných žen, u kterých může kofein zvyšovat riziko potratů a dále u dětí, kde je určité nebezpečí ovlivnění vývoje centrálního nervového systému.
Co by však mělo ještě zaznít, hovořím-li o pití čaje a kávy, je fakt, že oba nápoje si velmi často ochucujeme. Čaj i kávu sladíme, do kávy přidáváme mléko nebo smetanu. To může hrát velkou roli v celkovém energetickém příjmu i příjmu tuků, pokud tyto nápoje konzumujeme ve velké míře